Is puzzelen goed voor de hersenen

Is puzzelen goed voor de hersenen - puzzelen is het nieuwe mindfulness - www.Puzzel1000Stukjes.nl

Goed voor de hersenen

Als een puzzel bijvoorbeeld een hele gedetailleerde tekening bevat, dan moet je volgens Scherder visueel heel goed ingesteld zijn. “Je ogen moeten goed kijken, dat vraagt meer inspanning.”

Puzzelen rustgevend

Ook wordt er een beroep gedaan op de ruimtelijke informatiebewerking en is het goed voor het geheugen. “Past het stukje nou daar of daar? Je bent daadwerkelijk aan het trainen.”

Van puzzelen wordt je slimmer!

Of je ook daadwerkelijk slimmer wordt van puzzelen, zoals met denksporten als schaken en dammen het geval is, kan de neuropsycholoog niet zeggen. Daar zijn namelijk geen studies naar gedaan. Wel ziet hij ook dat het helpt tegen stress.
Puzzel geheugentrainer
Scherder: “Door deze periode ervaren veel mensen chronische stress en dan gaan je cognitieve functies er niet op vooruit. Merk je dit in je geheugen, ben je minder gemotiveerd of neem je minder initiatieven? Dan zou puzzelen kunnen helpen. Maar het is niet zo dat alles dan is opgelost.”
Even nergens aan denken
Roos van Grieken (27) uit Amersfoort puzzelt ook graag, ook al voor de quarantaineperiode. Ze legt het liefst puzzels van 4.000 stukjes met zoveel mogelijk activiteit erop. “Na een drukke dag is het eerste wat ik doe altijd toch even een paar stukjes van de puzzel in elkaar leggen.”
Als ze dit doet, denkt ze namelijk even nergens anders aan. “Ik denk dan alleen: o, die heeft een rode kleur, met een haakje rechts en een gaatje links. Waar zou hij passen?”
Even een blij puzzelmomentje!
En wanneer het stukje dan daadwerkelijk past, geeft dat haar voldoening. “Ik kan er zo lekker de dode tijd mee vullen. Tien minuutjes hier, kwartiertje daar. Over het algemeen zit ik niet uren te puzzelen. Maar vanochtend was ik bijvoorbeeld tijdens het ontbijt toch weer even aan het puzzelen geslagen. Mijn vriend moest de stoel bij de tafel vandaan trekken om me aan het werk te krijgen.”
Redenen om te puzzelen

De linkerhelft van onze hersenen is analytisch en de rechterhelft is innovatie. Als je aan een puzzel werkt, heb je zowel het analytische als het creatieve deel nodig, dus je moet beide kanten van je brein tegelijkertijd gebruiken. Je creëert een verbinding tussen de twee hersenhelften en een verbinding tussen individuele hersencellen. Deze relaties kunnen uw vermogen om te leren, begrijpen en onthouden te verbeteren. Wees slim en creëer een moeilijk probleem.

Legpuzzel hersenen

Bij het puzzelen gebruik je de linker- en rechterhersenhelft tegelijkertijd. De linker helft is ons analyse-oppervlak, dat de verschillende puzzels op een logische manier probeert te sorteren. De rechter hersenhelft is de creativiteit van onze hersenen, je kunt het hele plaatje zien en intuïtief werken.
Om de puzzel te voltooien, moet je beide kwaliteiten tegelijkertijd hebben, dus zowel het linker- als het rechterbrein moeten werken. Hiermee wordt niet alleen een verbinding tot stand gebracht tussen de twee hersenhelften, maar ook tussen de afzonderlijke hersencellen. Deze relaties kunnen uw vermogen om te leren, begrijpen en onthouden te verbeteren. Puzzels lijken bijzonder nuttig te zijn voor uw korte-termijngeheugen.

Strategie legpuzzel

Daarom combineren we de creativiteit van de rechter hersenhelft met het logische denken van de linker hersenhelft. In de praktijk wordt dit vaak gereduceerd tot “vallen en opstaan” of “vallen en opstaan”. De hersenen stellen een hypothese voor, en die testen we vervolgens in de praktijk. Dit leidt meestal tot innovatie en oplossend vermogen, die je ook buiten de puzzel kunt inzetten.

Puzzelen vakantie voor je brein

De puzzels helpen bij de productie van dopamine, een geluksstof die een belangrijke rol speelt in het beloningssysteem van de hersenen. Zelfs een geschikt werkstuk kan met succes worden geplaatst. Daardoor kunnen we al geluk ervaren. Omdat we beloningen willen, moeten we niet alleen de puzzel voltooien, maar we moeten in de toekomst ook nog een doen. Ik ben liever wat gecompliceerder. Daardoor wordt dopamine ook geassocieerd met begrip. Dit betekent dat het verhogen van dopamine in het lichaam het begrip kan verbeteren, waardoor ons vermogen om te leren en ons geheugen te verbeteren. Er wordt gezegd dat dopamine ook motorische vaardigheden kan verbeteren, concentratie, optimisme en zelfvertrouwen kan vergroten.
Puzzelen is het nieuwe mindfulness
Enerzijds activeert de puzzel onze hersenactiviteit, anderzijds helpt het ons te ontspannen. De simpele handeling van het bladeren door de puzzels lijkt onze geest te stimuleren om te kalmeren, wat ons op zijn beurt in een staat van contemplatie achterlaat. Dit leidt doorgaans tot een beter stressmanagement en leidt tot een hogere productiviteit en meer zelfvertrouwen.

Hoe lang doe je over een puzzel van 1000 stukjes?

Puzzelen is een is een hobby waar je lekker bij kan ontspannen en goed is voor je hersenen.
Je activeert de juiste hersendelen in je bovenkamer en daar wordt je weer blij van.
Voor kinderen is het bijvoorbeeld een prima training ook voor je handen om die aan te sturen. Je hersenen sturen je handen aan om je handen te laten bewegen. Voor de fijne motoriek is het pakken van puzzelstukjes uitermate geschikt. Concentratie en inspanning zorgen voor de juiste activering.
Met een leuke puzzel voor de kinderen is het een ongedwongen training en ervaren ze ook dat geluksmomentje als ze voortgang zien in het maken van de puzzel.
Puzzelen voor peuters
Waarom is puzzelen goed voor peuters?
Puzzelen peuters heeft een positieve invloed op hun ontwikkeling. begin daarom ook in een vroeg stadium om met een peuter van bijvoorbeeld 3 jaar al een puzzel te maken. Peuters houden van dieren op een boerderij, dat lijkt wel magische voor ze. Juist door spelenderwijs lekker bezig te zijn is deze vorm van motoriek, behendigheid en concentratie een uitdaging waar de peuters gek op zijn.
Puzzel jij ook ook met je kinderen? Wat is jouw ervaring? Heb jezelf ook positieve ervaringen met puzzelen. Deel je ervaring…

1 gedachte over “Is puzzelen goed voor de hersenen

  1. Puzzelen is mijn tijdverdrijf, mijn genot. Ik vergeet de tijd wanneer ik aan het puzzelen ben. Nu ik op pensioen ben kan ik ook lekker puzzelen wanneer ik wil. Ik heb me daarvoor een plank gemaakt met aan de zijkanten een verhoogd latje zodat de stukjes er niet af kunnen vallen. Een puzzel moet ook volledig zijn, een stukje tekort is onhebbelijk. Ik ben nu 9 jaar op pensioen en ik begin vandaag of morgen aan mijn tweehondertvijfendertigste puzzel. Ik maak ook van elke gemaakte puzzel een foto en bewaar een afdruk in een kaft.
    Puzzelen, Heerlijk.

Geef een reactie

Wat is jouw puzzel ervaring? Wat is jouw Favoriete puzzel?