Legpuzzel geschiedenis

Legpuzzel geschiedenis - puzzel oorsprong - uitvinder legpuzzel - www.Puzzel1000Stukjes.nl

Geschiedenis van de legpuzzel

De legpuzzel geschiedenis van de puzzel kan niet in de exacte gegevens worden vastgelegd. De legpuzzel is waarschijnlijk ontstaan ​​tijdens de “Verlichting” in Duitsland in het begin van de 18e eeuw. In Engeland rond 1760 stelde John Spilsbury het idee voor om een ​​kaart op een houten plank te plakken en deze langs de grens te zagen. Het valt niet te ontkennen dat hier educatieve elementen zijn. Anderen volgen de ideeën van Spilsbury. Een nieuwe uitvinding is het in elkaar grijpen van de kanten stukken. Daardoor zijn ze beter met elkaar “verenigd”. De vorm van het middenstuk blijft onregelmatig. Volg na het zagen bepaalde lijnen op het bord (zoals de lijnen van objecten of oppervlakken). Leselementen verdwijnen geleidelijk uit de achtergrond.

Legpuzzel wikipedia

Na 1850 werden puzzels vooral gemaakt voor entertainment. Gebaseerd op de oudst bekende legpuzzel, wordt aangenomen dat het idee om een ​​legpuzzel te zagen zich snel heeft verspreid naar het Europese continent. Volgens de Oxford Dictionary betekent het woord “puzzel”: een moeilijke vraag of puzzel, een vraag of speeltje dat kennis of creativiteit test. Al snel begonnen verschillende (bedrijfs) namen te worden gebruikt, maar uiteindelijk vanaf 1920 werd Tangram de meest gebruikte naam. Afgeleid van de decoupeerzaag die oorspronkelijk werd gebruikt om panelen te zagen.

Strategie legpuzzel

In Nederland wordt in principe het leggen van kaarten genoemd, en gezien de werkwijze ligt de naam voor de hand. Later werd het een legpuzzel of gewoon een legpuzzel. Er zijn tegenwoordig ook woordspelingen. Een puzzel waarvan het beeld min of meer lijkt op het spiegelbeeld van een puzzelbord heet Elzzup (puzzel) of Wasgij (puzzel).
De opkomst van de legpuzzel
In de vroege puzzels lagen de stukjes naast elkaar. De onderdelen die aan elkaar zijn gehaakt om te voorkomen dat ze verschuiven, zijn uitgevonden in het begin van de 19e eeuw, maar niet alle fabrikanten gebruiken ze. Elke puzzelmaker volgt zijn eigen standpunt, traditie en productiemethode, dit zijn hun handelsmerken geworden, door hen kunnen we hun puzzels nog steeds identificeren. Dit geldt ook voor de gebruikte materialen, de dikte van de puzzel en de verpakkingswijze.

Puzzel oorsprong

Schuim, rubber, papier, plastic, glas, aardewerk, chocolade, hout, karton en zelfs metaal: puzzelspeelgoed kan van alles worden gemaakt.
Hedendaags wordt voornamelijk karton gebruikt dat met een zogenaamd stansmes wordt gesneden om alle stukjes in één keer af te werken.
Het is niet zo authentiek en traditioneel als houten legpuzzels, maar het is veel goedkoper. Een trend is de Lasertechnologie en waterjet omdat ze deze techniek ook puzzels kan maken van andere materialen.

Puzzel hoeveel stukjes

Vroeger lette de concurrentie op de prijs. Fabrikanten hopen zich te onderscheiden door originele afbeeldingen die tot de verbeelding spreken en bijzondere zaagmethodes, waardoor het werk herkenbare vormen heeft, zoals letters, huizen of objecten. De Amerikaanse legpuzzel van de Tweede Wereldoorlog bevat fragmenten in de vorm van tanks, kanonnen, vlaggen en oorlogsschepen. Er zijn ook puzzelmakers die alle onderdelen bijna dezelfde vorm geven, wat puzzelmakers bijzonder moeilijk maakt. Wat dacht je van een puzzel met links en rechts bedrukte puzzels? Extra uitdagingen voor echte fanatici. Er zijn ook driedimensionale puzzels, zelfs als je een bolvormige puzzel moet omringen. Lees onze legpuzzel tips die je op weg helpen.

Moeilijkheidsgraad legpuzzels

Om de ultieme puzzel voor liefhebbers te vinden, hebben ze ook de grenzen van het puzzelformaat doorbroken. Er zijn enkele legpuzzels waarbij je een vergrootglas nodig hebt en het formaat wordt groter. Het Duitse spel- en puzzelbedrijf Ravensburger biedt ’s werelds grootste puzzelspel: 5,44 x 1,92 meter en 32.526 vellen. Genoeg puzzelplezier om wekenlang mee te gaan, al word je er natuurlijk gek van.

Puzzels voor peuters en volwassenen

Wat grote puzzels interessanter maakt, is dat je ze met meer mensen tegelijk kunt maken. Er zijn zelfs groepen puzzelspellen, van jong tot oud, die komen regelmatig bij elkaar om samen een of meerdere puzzelspellen te maken. Niettemin is het bouwen van puzzels altijd een oeroude eenzame bezigheid geweest. Een vermakelijk en onschuldig tijdverdrijf, zeer geschikt voor kinderen, alleenstaande jonge dames en weduwen. We weten nu dat legpuzzels de hersenen kunnen trainen, en deze vorm is een effectief middel om de ontwikkeling van de ziekte van Alzheimer tegen te gaan en het risico op deze ziekte te verkleinen.

Legpuzzel geschiedenis

Wat vooral opwindend is aan het kijken naar oudere legpuzzels, is de manier waarop ze de tijd weerspiegelen. Om de verkoopkansen te vergroten, gebruikten de makers thema’s en afbeeldingen die in die tijd populair waren bij jongeren en volwassenen. Op deze manier kunnen we nu aan de verwarring zien welke leuke en interessante dingen mensen destijds vonden. Geschiedenis, sprookjes, kunst, natuur, sport, wetenschap, auto’s, treinen, ruimtevaart en filmsterren, maar de oorlog is ook zoals tijdens de Tweede Wereldoorlog. In die tijd werden alleen al in de Verenigde Staten 255 legpuzzels met oorlogsbeelden verkocht.

De opkomst van de legpuzzel

Het meest opwindende verhaal over Nederlandse legpuzzels gaat terug tot de oorlogsjaren 1940-1945. De Amerikaanse illustrator Cassius Marcellus Coolidge (1844-1934) staat bekend om het uitbeelden van dieren in menselijke situaties, zoals honden die aan een tafel zitten te kaarten en vals spelen. Van zijn illustraties maakte hij miljoenen exemplaren, en ook deze illustraties zijn in ons land erg populair. In veel Nederlandse huizen hangen wandpanelen om met honden te spelen. Of ze hebben er een legpuzzel over. Tijdens de oorlogsjaren ontdekten sommige mensen dat bokshonden met sigaren verbazingwekkend veel leken op de Britse premier Churchill. Daarom produceerde de verzetsorganisatie een lang gedicht, waarin ook de andere honden tekenfilms zijn: Roosevelt, Hitler en Mussolini. Voor veel Nederlanders is deze illustratie lang voor de oorlog gemaakt en verbeeldt hij geheim verzet en hoop. Een satirisch artikel werd ook gepubliceerd in het Duitse SS-tijdschrift.

Houten puzzel

Een ander verhaal gaat over een depressieve en vermoeide dame. Een vriend gaf haar een houten puzzel, maar er is geen voorbeeld. De naam “ingeblikt” op de doos hielp ook niet bij de structuur, aangezien het een probleem bleek te zijn voor gepantserde ridders. Ze was zo gefascineerd door dit fascinerende probleem dat ze onmiddellijk andere problemen begon te bestuderen. Je weet het al: het is nooit meer gebeurd. De dame was tot dan toe gelukkig in de war geweest.

Socialmedia puzzel

In de 19e eeuw kwamen bedrijven met een idee om te adverteren met legpuzzels. Tijdens het bouwproces vereist het puzzelspel een lange en diepe studie van afbeeldingen. Als er reclame wordt gemaakt voor de afbeelding (bijvoorbeeld door merknamen, bedrijfsgebouwen of producten te tonen), ontstaat er een intensief leerproces dat met geen enkel ander medium kan worden bereikt. Veel reclamebeelden worden weergegeven door de roze bril van de adverteerder: ideale consumenten die in deze wereld zonder gebreken tevreden zijn met het product. Ook puzzels met andere thema’s laten vooral zorgeloze taferelen zien. Prachtige natuur, vriendelijke mensen, schattige dieren en gelukkige situatie. Elke legpuzzel is eigenlijk een sprookje.

Legpuzzel geschiedenis

Ik kwam dit mooie stuk geschiedenis tegen op de pagina Historiek een website die zich juist historische achtergronden beschrijf zoals je hebt kunnen lezen.
Een legpuzzel heeft dus al een lange geschiedenis. Meer mooie achtergronden worden uitgebreid behandeld op de website.
Bron: https://historiek.net
Op Historiek vindt u historische achtergronden bij het nieuws, maar ook bijvoorbeeld boekbesprekingen, historische uitdrukkingen en gezegden, informatie over de Griekse mythologie, wereldoorlogen en veel historische foto’s. Veel van onze encyclopedische artikelen zijn ook goed te gebruiken voor spreekbeurten en werkstukken.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *