Waarom is puzzelen goed voor je?

Waarom is puzzelen goed je - peuters en volwassenen - legpuzzel hersenen - puzzelen goed voor brein - www.Puzzel1000Stukjes.nl

Puzzelen zou goed voor je zijn, hoe zit dat?

Wanneer je een puzzel voltooit, komen je hersenen in de alfa-toestand, waarin we alert maar toch ontspannen zijn. Het kan ervoor zorgen dat je stress vermindert, je humeur verbetert en dat je beter kunt leren. Bovendien moet je tijdens het puzzelen een goede houding aannemen en je op één ding concentreren.

Puzzel geschiedenis

Waarom is puzzelen goed voor peuters en volwassenen - legpuzzel hersenen - puzzelen goed voor brein - www.Puzzel1000Stukjes.nlVroeger verscheen de eerste legpuzzel in de 2e helft van de 18e eeuw. De legpuzzels hadden in eerste instantie educatieve functie. Rond 1760 bracht de Brit John Spilsbury een puzzel op de markt met een kaart van Groot-Brittannië. Een soortgelijke puzzel werd in de jaren 1770 in Frankrijk gedrukt met een kaart erop. Tijdens deze periode waren er in Engeland ook foto’s van verschillende Britse koningen. Door puzzels te plaatsen, kunnen spelers de juiste volgorde van dynastieën begrijpen. Pas later werden de puzzelstukjes gescheiden van de te plaatsen afbeelding en waren ze rechthoekig en uniform.

Destijds werd de puzzel gezaagd met mahonie, en werd elk land precies langs de grens gezaagd, zodat de kinderen op een leuke manier het gezicht van verschillende landen leerden kennen. Puzzels worden nog steeds gebruikt om kinderen woorden, vormen en kleuren te leren. Maar legpuzzels maken is niet alleen goed voor kinderen. Volwassenen profiteren ook. We hebben 4 redenen opgesomd waarom u in de war bent.

Puzzelen goed voor je brein

Volgens neuropsycholoog Erik Scherder helpt puzzelen daarnaast om de hersenen actief te houden. Het hangt er dan wel vanaf hoe er wordt gepuzzeld: hoe meer uitdaging in stukjes en kleuren, hoe beter. “Als het moeite kost, doe je ook echt iets met je hersenen.

Goed voor de hersenen

Als een puzzel bijvoorbeeld een hele gedetailleerde tekening bevat, dan moet je volgens Scherder visueel heel goed ingesteld zijn. “Je ogen moeten goed kijken, dat vraagt meer inspanning.”

Ook wordt er een beroep gedaan op de ruimtelijke informatiebewerking en is het goed voor het geheugen. “Past het stukje nou daar of daar? Je bent daadwerkelijk aan het trainen.”

Of je ook daadwerkelijk slimmer wordt van puzzelen, zoals met denksporten als schaken en dammen het geval is, kan de neuropsycholoog niet zeggen. Daar zijn namelijk geen studies naar gedaan. Wel ziet hij ook dat het helpt tegen stress.

Scherder: “Door deze periode ervaren veel mensen chronische stress en dan gaan je cognitieve functies er niet op vooruit. Merk je dit in je geheugen, ben je minder gemotiveerd of neem je minder initiatieven? Dan zou puzzelen kunnen helpen. Maar het is niet zo dat alles dan is opgelost.”

Bron: https://www.nu.nl/uit/6047764/legpuzzels-maken-dit-doet-puzzelen-met-je-brein.html

Hoe houdt puzzelen je brein dan fit?

,,Het belangrijkste aan puzzelen, en eigenlijk aan alles in het leven, is dat je jezelf blijft uitdagen. Puzzels zijn er vaak in niveaus die worden aangeduid met sterren. Als jij in staat bent om een puzzel van drie sterren op te lossen, denk dan niet ik vul er een in van twee sterren want dan weet ik alles. Nee, daag jezelf uit om die puzzel van vier sterren eens te proberen. Dat stukje mental effort, zoals we dat in de vakliteratuur noemen, is ontzettend belangrijk.”

,,Kost het moeite om een puzzel op te lossen? Dan doet het brein goede zaken, de stofwisseling gaat omhoog en het bloed gaat harder stromen, wat weer van groot belang is voor het aantal verbindingen in de hersenen. Die kwaliteit van het brein zou in theorie kunnen afnemen vanaf je dertigste levensjaar dus daarom is het sleutelwoord; uitdaging. Blijf jezelf iedere dag weer opnieuw uitdagingen. Daarom zou ik ook zeker willen zeggen, ga puzzelen en maak het jezelf daarbij vooral niet te makkelijk.”

Over puzzelen en de gezondheid van je brein doen vele verhalen de ronde. Zo zouden sudoku’s helpen om alzheimer tegen te gaan en veel puzzelen zou goed zijn voor het geheugen. Feiten of fabels?

,,Er zijn geen wetenschappelijke studies die dat bewijzen, maar feit is wel dat je je brein kunt trainen. Als jij in het begin een woordenboek naast je kruiswoordpuzzel legt om zo nu en dan woorden in op te zoeken dan zul je op een gegeven moment dat woordenboek minder nodig hebben en beter worden in het oplossen van die puzzels. Je kunt jezelf dus trainen in die specifieke taak. De vraag is of dat ook effect heeft op andere cognitieve functies. Dat blijkt nog onvoldoende. Wanneer jij goed bent in het oplossen van kruiswoordraadsels, betekent dat niet automatisch dat je de weg naar Venlo veel beter kunt onthouden.”

Bron: https://www.ad.nl/nlthuis/neuropsycholoog-erik-scherder-puzzelen-zorgt-voor-een-fitter-brein-juist-nu-belangrijk

 

Geef een antwoord

Wat is jouw puzzel ervaring? Wat is jouw Favoriete puzzel?